210 5739200

Δωρεάν μεταφορικά σε παραγγελίες άνω των 50 ευρώ.

Λεώφ. Φυλής 339, Άνω Λιόσια.

Μεταφύτευση δέντρων – θάμνων.


Το άγχος της μεταφύτευσης.

Όταν τα δέντρα και οι θάμνοι μεταφέρονται από τον τόπο καλλιέργειας τους σε άλλο μέρος υποφέρουν από το 'άγχος της μεταφύτευσης'. Αν ληφθεί μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του άγχους μεταφύτευσης με κατάλληλες πρακτικές μεταφύτευσης και συντήρησης τα φυτά μας τότε μόνο θα μπορέσουν να ανακάμψουν γρήγορα και να εγκατασταθούν με επιτυχία στο νέο τόπο. Η μεταφύτευση δεν θεωρείτε επιτυχημένη μέχρι οι πρωτογενείς ρίζες να αρχίσουν να επεκτείνονται στο γηγενές έδαφος και διακλαδιζόμενες να παράγουν ισχυρό ριζικό σύστημα τροφοδοσίας και στήριξης των φυτών. Δυστυχώς συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, τα δέντρα και οι θάμνοι υποφέρουν από ακατάλληλη μεταφύτευση η συντήρηση. Τα φυτά αδυνατούν να ανακάμψουν, μειώνονται αντί να αυξάνουν, εύκολα προσβάλλονται από μυκητολογικές ασθένειες και ξυλοφάγα έντομα και τελικά ξεραίνονται. Στην πραγματικότητα η μη αντιμετώπιση του 'άγχους της μεταφύτευσης' είναι η συχνότερη αίτια θανάτου των δέντρων και θάμνων.

Αιτίες που αυξάνουν το άγχος της μεταφύτευσης.

Αυτές ξεκινούν από την προφυτευτική φροντίδα των φυτών στο φυτώριο και συνεχίζονται με τη συντήρηση των μεταφυτευμένων φυτών.

1. Κακό φυτικό υλικό. Τα φυτά δεν είναι υγιή, έχουν προσβληθεί όσο βρίσκονταν στο φυτώριο. Δεν είναι συμβατά με τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου που θα εγκατασταθούν. Το ριζικό τους σύστημα δεν είναι επαρκές ανεπτυγμένο η ξεράθηκε παραμένοντας στον αέρα η πάγωσε σε χαμηλές θερμοκρασίες, αυτά τα φυτά με κατεστραμμένο εξ αρχής ριζικό σύστημα δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουν.

2. Μη ορθές τεχνικές μεταφύτευσης. Έδαφος μη κατάλληλα επεξεργασμένο που δεν στραγγίζει εύκολα η στεγνώνει πολύ γρήγορα. Λάκκος φύτευσης πολύ μικρός με τοποθέτηση ξένων υλικών και συμπιεσμένα τοιχώματα, όλα αυτά αποτρέπουν την εξάπλωση νέων ριζών προς το γηγενές έδαφος. Το βάθος φύτευσης είναι πολύ ρηχό η βαθύ. Το σωστό βάθος είναι όσο σχεδόν ήταν το φυτό στην αρχική του θέση. Κάψιμο της ρίζας από λίπασμα που είναι σε άμεση επαφή η έπεσε σε μεγάλη ποσότητα, τα φωσφορικά προάγουν την δημιουργία ρίζας αντίθετα τα αζωτούχα προάγουν τη βλάστηση. Φύτευμα σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

3. Μη ορθές πρακτικές συντήρησης. Αποτυχία προστασίας των νεοφυτευμενων φυτών από θερμοκρασιακές διακυμάνσεις (παγετός ), προστασίας από ηλιόκαμα και άνεμους. Ακατάλληλος τρόπος ποτίσματος, πολύ η λίγο πότισμα και συχνός ψεκασμός του φυλλώματος, όλα αυτά βλάπτουν πολύ. Σφικτό δέσιμο στήριξης και πλήγωμα του λαιμού των φυτών με το χορτοκοπτικό μηχάνημα. Έλλειψη μέριμνας για φυτοπροστασία και ορθή λίπανση κατά την περίοδο εγκατάστασης των φυτών.

Ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για τη σωστή μεταφύτευση και συντήρηση εγκατάστασης των νεοφυτεμένων φυτών.

1. Φροντίζουμε να μειώσουμε η να αποφύγουμε τις αιτίες που αυξάνουν το 'άγχος της μεταφύτευσης' στα φυτά μας.

2. Εποχή μεταφύτευσης. Ιδανική εποχή για φυτεύματα δέντρων και θάμνων είναι το φθινόπωρο μετά την πτώση των φύλλων και η άνοιξη πριν το άνοιγμα των μπουμπουκιών. Σε αυτές τις αδρανείς φυτικές φάσεις βελτιώνονται τα ποσοστά επιβίωσης και η ρίζα αυξάνεται. Ιδιαίτερα οι φθινοπωρινές φυτεύσεις παρέχουν χρόνο να αυξηθεί η ρίζα γιατί το έδαφος έχει υγρασία και φυσικά να μην είναι παγωμένο. Τα πλατύφυλλα αειθαλή φυτά με μικρή αντοχή στο χειμερινό κρύο είναι προτιμότερο να μεταφυτεύονται την άνοιξη.

3. Κλάδεμα των χαλασμένων ριζών αν οι ρίζες έχουν τυλιχτεί στο δοχείο πρέπει να αφαιρεθούν τα χαλασμένα μέρη τους για να μπορέσει να απλωθεί νέα ρίζα. Προσοχή γιατί οι χαλασμένες ρίζες είναι ιδανικά σημεία να προσβληθούν από παθογόνους μύκητες εδάφους, αυτά τα παθογόνα είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικά και δύσκολο εξοντώνονται.

4. Ο λάκκος φύτευσης πρέπει να είναι διπλάσιος από το δοχείο των φυτών χωρίς να διπλώνονται η σπανέ οι ρίζες, μέσα στο λάκκο πριν το φύτευμα ποτίζουμε αρκετά και περιμένουμε μέχρι τη πλήρη στράγγιση του νερού.

5. Προσεκτική αφαίρεση των υλικών δεσίματος και λινάτσες η τα πλαστικά που κάλυπταν τα φυτά.

6. Γέμισμα του λάκκου φύτευσης είναι προτιμότερο να γίνεται με το αρχικό χώμα χωρίς να προσθέτουμε στο πάτο χαλίκι η αλλά υλικά. Αυτά θα λειτουργήσουν σαν δοχείο που θα δυσκολεύει τη στράγγιση του νερού και θα προκαλούν ασφυξία. Η γενικότερη τροποποίηση του εδάφους είναι προτιμότερη με σκάψιμο και ανάμιξη κομποστοποιημένων υλικών και οργανικών λιπασμάτων. Ένα γόνιμο και αφράτο έδαφος βοηθά την ανάπτυξη και εγκατάσταση. Η τροποποίηση του εδάφους είναι απαραίτητη για τα οξύφυλλα φυτά όπως ροδόδεντρα, αζαλέες κλπ. Τέλος δεν σκεπάζουμε με πλαστικά γύρω από τον κορμό και δεν δημιουργούμε λοφίσκο πέριξ του λαιμού των δέντρων απλά διατηρούμε καθαρά από ζιζάνια την επιφάνεια γύρω από τα φυτά μας. Αν χρειαστεί κάλυψη χρησιμοποιούμαι ειδικό ύφασμα εδαφοκάλυψης.

7. Πότισμα, στα αρχικά ποτίσματα είναι πολύ ωφέλιμο να ποτίζουμε με εκχύλισμα φυκιών (προάγουν τη δημιουργία ισχυρής ρίζας ) και βιοδιεγέρτες που διεγείρουν την φυσική άμυνα των φυτών σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες. Παράλληλα αυτά τα οργανικά διαλύματα τροφοδοτούν τα φυτά με τα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Παρέχουμε άφθονο νερό με σιγανή ροη ώστε να μουλιάσουμε το έδαφος ξανά ποτίζουμε όταν στεγνώσει επιφανειακά (10 εκατοστά ) το έδαφος. Αποφεύγουμε τα ρηχά και συχνά ποτίσματα γιατί διεγείρουν την επιφανειακή ανάπτυξη της ρίζας.

Θυμηθείτε καθημερινό ρηχό πότισμα και πολύ ανόργανο λίπασμα σκοτώνουν το φυτό με καλοσύνη.

8. Κλάδεμα. Συνήθως δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε μέρος της κόμης εκτός και αν είναι σπασμένα η άρρωστα τμήματα . Η φυλλική επιφάνεια θα φωτοσυνθέτει και θα βοηθήσει την επιτυχή εγκατάσταση .

Προηγούμενο Επόμενο

Λεώφ. Φυλής 339, Άνω Λιόσια

210 5739200

contact@geoponikifilis.gr

210 5739200

Καλέστε μας για να κάνετε τηλεφωνικά την παραγγελία σας.

Δωρεάν μεταφορικά

Για παραγγελίες άνω των 50 ευρώ και εντός αστικού ιστού.

Σωστή παράδοση

Η παράδοση γίνεται από εμάς, γεγονός που εξασφαλίζει γρήγορη και άρτια εξυπηρέτηση.