Οι ντομάτες είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές λαχανικό που καλλιεργείται στον κήπο. Είναι το πρώτο λαχανικό που οι ερασιτέχνες κηπουροί θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν, ονειρεύονται την τελειότητα της ντομάτας: ζουμερή και συνεκτική σάρκα, απαλλαγμένη από κηλίδες και με γλυκιά γεύση. Ωστόσο η ξηρά κορυφή γνωστή και σαν <<τάπα>> της ντομάτας είναι μια ανωμαλία που αποθαρρύνει πολλούς. Πρόκειται για μια φυσιολογική ασθένεια που οφείλεται σε ανισορροπίες σε νερό και θρεπτικά συστατικά, κυρίως σε ανεπάρκεια ασβεστίου στους ταχέως αναπτυσσομένους καρπούς. Δεν προκαλείται από μύκητες και βακτήρια και δεν μεταδίδεται από το ένα φυτό στο άλλο. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και σε αλλά λαχανικά με συνηθέστερα τη πιπέρια, τα κολοκυθάκια και τα καρπούζια. Ο έλεγχος γίνεται με την κατανόηση των αιτιών και τη λήψη προληπτικών καλλιεργητικών μέτρων .
A. Πριν από το φύτεμα, κατά την προετοιμασία του εδάφους, εφαρμόζουμε μέτριες ποσότητες κοπριάς και λιπασμάτων ώστε να περιοριστεί η έντονη βλαστική ανάπτυξη για να αναπτυχτεί ένα δυνατό ριζικό σύστημα. Αυτό το πετυχαίνουμε με βαθιά ή πλαγιαστή φύτευση των φυτωρίων στο λαχανόκηπο, την ανάμειξη στο έδαφος οργανικών λιπασμάτων πλούσιων σε φωσφόρο και τον εμβολιασμό της ρίζας με ωφέλιμες μυκορριζες .
Β. Προβλέψτε την κατάλληλη άρδευση και κάλυψη του εδάφους γύρω από το ριζοστρωμα ώστε το έδαφος να διατηρείται νοτερό χωρίς να ξεραίνεται και χωρίς να προκαλείται στρες ξηρασίας ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα και πνοής ξηρών ανέμων . Μεριμνά πρέπει να λάβουμε και για τη σκίαση των φυτών σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών κατά τους θερινούς μήνες .
Γ. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν εμφανιστεί το σύμπτωμα της ξηράς κορυφής αφαιρέστε τους πράσινους καρπούς με μεγάλη προσβολή και ριζοποτίστε με ένα θρεπτικό διάλυμα ασβεστίου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.